Wladimir Voova Froloffin vaiheet

Kuten toisessa tarinassa kerrotaan tapasi M.A. Slotte tarunhohteisella matkallaan Arkangeliin  v.1912 Repolassa ensi kerran Johannes Froloffin, joka muutti myöhemmin Viipuriin ja sittemmin Kokkolaan.

Wladimir Froloff syntyi v.1914 Viipurissa kauppiasperheeseen. Isä Johannes Froloff perusti v.1919 Viipuriin Repolan Tukku nimisen liikkeen. Tästä liikkeestä tuli myös Wladimirin eli Voovan elämäntausta.

Vuonna 1935 hän aloitti kuitenkin ensin lääketieteen opiskelun. Sotaväkivuodet 1936- 37 muuttivat elämänuran valinnan. Opiskeluvuosinaan hän tapasi tulevan vaimonsa Veran os. Timojeff, joka vei myös Vovansa kulttuurin pariin. Vera Froloff oli maankuulu koloratuurilaulaja, joka konsertoi ympäri maata ja ulkomaillakin. Hän esitti v.1949 suomalaisessa oopperassa Rigoletto Gildan osan. Vera Froloff oli lehtiarvostelujen mukaan aito, vapaasti kaikuva, kauniisti soiva ja joustava koloratuurisopraano.

Isä Johannes joutui evakkoretkelle. 31.12. 1939 oli koko Repolan Tukun muuttokuorma Kokkolan asemalla. Jatkosodasta johtuen Voovan kotiutuminen tapahtui v.1944

Viipurin vuosina liikkeen pääartikkelina olivat turkikset, joita hankittiin itä- Suomesta Kuusamoa myöten. Kuopion markkinoilta ostettiin 1930- luvulla 60.000 oravannahkaa. Viipurista lastattiin jopa täysi laivalasti jäniksennahkoja Amerikkaan. Repolan Tukku oli Viipurissa myös tekstiilien suurmyyjä.

Kun sotavuosina ja niiden jälkeen tekstiilitoimitukset määriteltiin aikaisempien myyntien mukaan oli Repolan Tukun kangasmäärä yhtä suuri kuin kaikkien muiden tavaramäärä yhteensä.

Viiden liikkeen perustama Muurahaismunien viejien yhdistys, mukana myös Vladimir Froloff suoritti muurahaistenmunien ostoa ja maastavientiä lääketeollisuudelle Kokkolassa 1950- luvulle asti.

Wladimir Froloff oli mukana liike-elämän yhdistyksissä. Hän oli Yrittäjien Kokkolan ja Aluejärjestön hallitusjäsenenä saaden toiminnastaan Yrittäjäjärjestön kultaisen ansiomerkin.

Repolan Tukku lopetti toimintansa 1970- luvulla. Tämän jälkeen aikaisempi teatteriharrastus tiivistyi, hän näytteli ja ohjasi useita harrastelijanäyttelijöiden näytelmiä. Ensi-iltoja kertyy yli 50. Hän oli mukana teatteri Iltatähden toiminnassa.

Hän oli myös luomassa historiakavalkadia Kokkolan 370- vuotisjuhliin.

Froloff toimi paljon venäjänkielen tulkkina ja useina vuosina myös tämän kielen opettajana.

Voovan tulkkausta on tarvittu jo 1940- luvun lopulta Suomen Kuituteollisuus, Kokkolan kaupunki, velj. Pouttu, Rukka- Tuote, Best- Hall jne

Hän kuoli v.1997 75 vuoden ikäisenä.

Vastaa

Your email address will not be published.