SKEPPSBYGGERIET I GAMLAKARLEBY
Under 1700-talet utvecklades handeln med tjära samt skeppsbyggeriet och rederinäringen i rask takt i Gamla Karleby så att staden snart kom att bli en av de ledande städerna i landet på dessa områden.
Det förhållandevis stora antalet handlande får sin förklaring av att handelsborgarna sommartid för det mesta fungerade som kaptener och skeppare på sina fartyg men samtidigt bedrev handel. Vid denna tid var det brukligt att handlandenas söner tog tjänst på fädernas fartyg som sjömän. Höst- och vintertid företog de ofta långa handelsfärder, ända bort till Ryssland och erhöll härigenom en god utbildning för handelsmansyrket.
Skeppsredarna och skeppsbyggarna var verksamma företagare och ledare. Det hörde dem till att anskaffa väldiga mängder råvaror, ofta från utlandet, övervaka många arbeten, ordna vävningen av segelduk och segelsömningen, beställa tackling från repslagaren, företaga otaliga resor till varven och de olika handelsplatserna. Ständigt var de i farten.
Tack vare skeppsbyggnadsindustrin utvecklades under 1750-talet repslageriyrket i Gamla Karleby till en i landet enastående höjd. Den för skeppen erforderliga segelduken vävdes hemma i gårdarna vid sidan av annat hemarbete.
Skeppsbyggnadsindustrins blomstringstid inföll i dessa trakter ända fram till mitten av 1800-talet. De nuvarande mellanösterbottniska båtbyggarnas förfäder strävade då med samma energi som man efter kriget arbetat till förmån för krigsskadeståndsindustrin. Till följd av de många krigen var efterfrågan på skepp överallt i världen synnerligen stor. I Gamla Karlebynejden byggdes flere skepp än i hela det övriga Österbotten.
Före stora ofreden växlade storleken mellan 100 och 200 lästers deplacement (en läst 2 500 kg). Som ett bevis på hur livligt skeppsbyggeriet var i Gamla Karleby framgår bl. a. att under åren 1744-63 byggdes 49 fartyg på över 100 lästers dräktighet. Vår nejd hade en hedersam andel i den expansion inom rikets handelsflotta, som inträffade efter Stora ofreden och i synnerhet efter produktplakatets utfärdande år 1724.
Källa: Gamlakarleby ekonomiska historia/Antero Tanninen